Loopbaan

Wie is Sander?

In 2010 ben ik begonnen met mijn loopbaan. Ik studeerde Technische Natuurkunde aan de Saxion University of Applied Sciences. Ik deed destijds veel met muziek en was doordoor geïnteresseerd in techniek en geluid. Bij mijn afstudeeropdracht voor een bandenfabrikant ben ik gevraagd om een meetsysteem te ontwikkelen voor in de auto, zodat we zo objectief mogelijk het geluid van hun banden konden beoordelen. Een hele leuke afstudeeropdracht, maar wat ik nou écht wilde gaan doen na mijn studie wist ik nog niet helemaal zeker. Tot mijn studiebegeleider zei: ‘als je geluid nou zo leuk vindt, waarom ga je dan niet aan de slag bij een adviesbureau?’. Dat leek me wel een goed plan. Ik schreef een aantal brieven en werd aangenomen bij Tauw.  

Daar ben ik begonnen als geluidsadviseur. Ik merkte dat milieugeluid toch echt wel wat anders was dan wat ik daarvoor had gedaan bij de bandenfabrikant. Toch rolde ik gauw in het vak en deed met name veel akoestisch onderzoek bij industrie. Doordat er destijds een crisis heerste was er niet voldoende werk in mijn vakgebied. Ik kreeg de kans om te veranderen van baan en mocht aan de slag bij luchtadvies. Dat leek me ook ontzettend leuk en zo ben ik daar in 2012 ingerold. Ik deed een opleiding Luchtkwaliteit, Luchtverontreiniging en Depositie en leerde vooral veel van collega’s, ‘learning on the job’ om het zo maar te zeggen. Ik ben begonnen als projectmedewerker en later doorgegroeid naar volwaardig adviseur.  

Na 11 jaar te hebben gewerkt bij een adviesbureau begon het bij mij een beetje te kriebelen om verder te kijken. Ik begon langzaam wat om me heen te kijken, maar vond dat wel lastig omdat ik erg loyaal ben en een hele fijne werkplek had. Toch merkte ik tijdens mijn zomervakantie, waarin je tijd hebt om eens rustig na te denken, dat de kriebel om van baan te veranderen wel erg sterk was. De RUD Drenthe was op mijn pad gekomen. Na een prettig gesprek en meteen een goede klik wilde ik graag voor de RUD Drenthe gaan. Toch twijfelde ik wel, door de zo nu en dan negatieve berichtgeving in de pers rondom de RUD Drenthe. Maar na een gesprek met de teamleider en de directeur was mijn twijfel erg snel weggenomen. Ik had meteen vertrouwen en hoop op een mooie toekomst. Daar ben ik nu heel dankbaar voor, want ik zit helemaal op mijn plek!  

Hoe ziet mijn werkdag eruit?

Om te beginnen is geen werkdag hetzelfde. Dat maakt mijn werk heel leuk en divers. Ik werk vaak aan een aantal langlopende projecten, maar er komen ook kleinere ad hoc adviesvragen tussendoor. Ik werk vooral aan het schrijven van adviezen die op zichzelf ook weer heel divers kunnen zijn: het ondersteunen van zowel toezicht, handhaving als vergunningverlening. Ik werk veelal achter mijn computer, maar als het even kan neem ik graag een kijkje bij de industrie op locatie. Het kijken op de werkvloer ter plekke, om in de vingers te krijgen hoe processen werken, vind ik één van de leukste dingen om te doen. Ik ondersteun vergunningverleners bij de vergunningaanvragen met mijn advies. De informatie die ik heb opgehaald uit de praktijk helpt enorm bij het opstellen hiervan. Als jij als adviseur heel goed snapt wat er in een bedrijf gebeurt kun je betere voorschriften opstellen. Zowel het bedrijf als wij, RUD Drenthe, zijn gebaat bij een goede vergunning. Het is dus echt een samenspel. 

Wat is er zo fijn aan werken bij de RUD Drenthe?

Ik krijg bij de RUD Drenthe veel vrijheid om mijn werk in te richten zoals ik dat wil. Daarnaast staat de kwaliteit van ons werk écht bovenaan. Ik merkte dat ik werken voor een adviesbureau in dat opzicht soms lastig vond. Altijd een overvolle agenda en tijdgebonden klussen. Daarnaast merk ik dat ik voorheen behoorlijk zwart-wit dacht. Nu word ik door collega’s anders aan het denken gezet. Daar leer ik ineens ontzettend veel van. Ik word door team Juridisch en team Vergunningen meegenomen van vooroverleg tot definitieve beschikking en dat is ontzettend leuk. Je bent bij de RUD Drenthe geen tussenschakel, maar betrokken bij het gehele proces.

  • Veel vrijheid om mijn werk zelf in te richten 
  • Kwaliteit van je werk staat 100% bovenaan 
  • Ik blijf mezelf ontwikkelen en doorgroeien
Man met helm bij opslagtanks