Je mag als particulier en onderneming onder bepaalde voorwaarden zelf asbesthoudende materialen verwijderen. De voorwaarden hiervoor zijn:

  • Het asbesthoudend plaatmateriaal is niet meer dan 35m2 per adres
  • Bij het verwijderen van asbesthoudende vloertegels en/of niet-gelijmde asbesthoudende vloerbedekking is het perceel niet meer dan 35m2
  • Het asbestmateriaal moet hecht gebonden zijn (golfplaten) 
  • Het hecht gebonden asbestmateriaal is geschroefd
    (niet gespijkerd, geniet of gelijmd)
     
  • Er komt niet meer dan 10 m3 sloopafval vrij

Geldt bovenstaande niet voor u?

Dat bent u verplicht een asbestinventarisatierapport te laten opstellen door een gecertificeerd bedrijf (inventarisatiebureau) en dus ook het asbest te laten saneren door een gecertificeerd bedrijf.

 

Geldt bovenstaande wel voor u?

Let er dan op dat u een melding moet doen bij uw gemeente via het omgevingsloket. Na het doen van een melding krijgt u veelal binnen vijf dagen toestemming. Daarbij ontvangt u een formulier om uw asbest gratis dubbel verpakt in te kunnen leveren bij uw gemeente. Ook verstrekken sommige gemeenten verpakkingsmateriaal en/of beschermingsmiddelen zoals wegwerpkleding, mondkapjes of handschoenen. 

Wees voorzichtig met asbest

Volg altijd de procedure voor het verwijderen en inleveren van asbest. Allereerst kan het onjuist verwijderen van asbest gevolgen hebben voor uzelf of mensen in uw bijzijn. Daarnaast kunnen er boetes worden gegeven wanneer de regels niet worden gevolgd (saneren verwijderen van asbest) zonder dit bij de gemeente gemeld te hebben of wanneer er bijvoorbeeld asbest wordt gedumpt in de natuur. Dan krijg je, naast een boete, ook de rekening voor het onderzoek van een laboratorium en het opruimen van het asbest. En die kosten zijn vaak vele malen hoger dan wanneer u een gecertificeerd bedrijf inhuurt. 

Vragen?

Wilt u meer informatie over het verwijderen van asbest? Dan kunt u contact opnemen met Peter Posthumus, Berrie Hoekstra of Johan Piebes, onze asbestspecialisten via p.posthumus@ruddrenthe.nl, b.hoekstra@ruddrenthe.nl of j.piebes@ruddrenthe.nl.

Wat is asbest?

Lees meer over wat asbest is en waarom je voorzichtig moet zijn bij het saneren van asbest.