De tweede editie van het Kenniscafé werd geopend door RUD Drenthe collega Jacob Buist.  Na een korte introductie over het ontstaan van het Kenniscafé riep hij op om vooral de verbinding te blijven zoeken. Zoek de interactie en blijf niet alleen aan de eigen kant van de (omgevings)tafel zitten! Daarna ging het Kenniscafé echt van start.

 

Werkatelier ondergrond

Als eerste introduceerde Renate van Dijk van Tauw het Werkatelier ondergrond. Tijdens dit Werkatelier, dat eind november plaatsvindt, wordt naar aanleiding van ‘water en bodem sturend’  concreet zichtbaar gemaakt hoe ondergrondinformatie van het water- en bodemsysteem gebruikt kan worden om maatschappelijke opgaven het hoofd te kunnen bieden. Waar in Drenthe biedt de bodem kansen en waar is extra zorg nodig? Dat gaan we eind november verder ontdekken.

 

Blauwdruk bodemregels Drenthe

Als tweede spraken Remco Drewes (Royal HaskoningDHV) en Bertold van der Vlugt (Tauw) over de Blauwdruk bodemregels Drenthe. Dit vormt de basis voor bodem in het Omgevingsplan. Om tot een goede blauwdruk te komen is het huidige beleid en de huidige regelgeving al gronding geanalyseerd. Bijzonderheden die daaruit naar voren zijn gekomen werden met de deelnemers van het Kenniscafé gedeeld. In oktober wordt verder invulling gegeven aan de blauwdruk in nauwe samenwerking met de RUD Drenthe.

 

Ketentest DSO

Tot slot vertelde RUD Drenthe collega Klaas van de Veen over de ketentest van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Deze test ging om het testen of een vergunningsaanvraag bij de juiste persoon binnenkomt en of de procedure daarna goed verloopt. De ketentest is goed voor de finetuning van de zaaksystemen. Alle gemeenten worden opgeroepen ook zo’n ketentest te doorlopen. Want hoewel veel gemeenten de behandeldiensten al hebben ingesteld is er voor sommige gemeenten nog wat huiswerk te doen.

Na de presentaties werd er onder het genot van wat fruit en fris nagepraat, werden nieuwe contacten gelegd en werden werkafspraken gemaakt.

 

Volgend Kenniscafé leefomgeving

Wil je de volgende keer ook aanwezig zijn bij het Kenniscafé leefomgeving? Houd onze website en onze socials in de gaten. Het volgende Kenniscafé zal plaatsvinden in de tweede helft van januari 2023.