Samenwerking

Hoewel de omgevingsdiensten in het noorden formeel drie afzonderlijke overheidsorganisaties zijn werken de Friese Omgevingsdienst FUMO, de Omgevingsdienst Groningen (ODG) en de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUD Drenthe) in de praktijk veel samen. En nu dus ook in de zoektocht naar jong talent.

 

Veel reacties

Sinds september benaderen de FUMO, de ODG en de RUD Drenthe gezamenlijk als Noordelijke Omgevingsdiensten op een succesvolle manier de arbeidsmarkt. Als onderdeel daarvan werden in oktober via een online-campagne bijna en pas afgestudeerde jonge professionals opgeroepen om zich aan te melden voor het Young Professionalprogramma. De oproep voor trainees heeft bijna 30 positieve reacties opgeleverd. Gezien de huidige arbeidsmarkt overtrof dat de verwachting.

 

‘Het is mooi om te zien dat zoveel jonge talenten geïnteresseerd zijn in de omgevingsdiensten,’ zegt Anko Postma, wethouder in de gemeente Opsterland en voorzitter van de FUMO. ‘We zijn trots op de samenwerking tussen de drie omgevingsdiensten. Het is soms beter om krachten te bundelen. Dat blijkt ook nu.’

 

Young Professionalprogramma

Het Young Professionalprogramma is ontwikkeld in samenwerking met de ODNL Academie: het opleidingsonderdeel van Omgevingsdienst NL. Omgevingsdienst NL is de overkoepelende vereniging van alle 29 regionale omgevingsdiensten in Nederland. Er zijn twee traineeprogramma’s: één voor vergunningverlening en één voor toezicht & handhaving. Kandidaten kiezen vooraf welke richting het best bij ze past en bij welke van de drie omgevingsdiensten ze willen werken. Daar komen ze in dienst en krijgen ze voor twee jaar een contract. Het programma bestaat uit een combinatie van werken en leren en wordt begeleid door collega’s uit de dagelijkse praktijk. Naast vakinhoudelijke kennis is er ook aandacht voor essentiële vaardigheden en persoonlijke ontwikkeling.

Meer informatie over de Noordelijke Omgevingsdiensten is te vinden op www.werkenbijnod.nl.