Eind augustus 2023 heeft er bij RUD Drenthe een visitatiebezoek plaatsgevonden van Omgevingsdienst NL. De visitatie is één van de maatregelen die is genomen naar aanleiding van het rapport van de commissie Van Aartsen: ‘Om de leefomgeving, Omgevingsdiensten als gangmaker voor het bestuur’. Het is een onderdeel van het Interbestuurlijke Programma Versterking VTH-stelsel (IBP-VTH) en valt onder het thema Monitoring kwaliteit milieutoezicht. Vergelijkbare visitaties vinden plaats bij alle omgevingsdiensten in ons land.
Het doel van de visitatie is, om volgens een landelijke dekkende aanpak, voor alle omgevingsdiensten te komen tot een continue verbetering van de uitvoering van de VTH-taken (vergunning, toezicht en handhaving), het verhogen van de bestuurlijke betrokkenheid en het leveren van input voor het jaarlijkse rapport “Staat van de Omgevingsdiensten”. Op basis van de aanbevelingen uit de visitatie moeten omgevingsdiensten de kwaliteit, waar nodig, verbeteren.
De visitatiecommissie concludeert dat bij de RUD Drenthe bevlogen medewerkers aan de slag zijn. Vanuit een lastige periode is het de RUD Drenthe gelukt om nieuwe uitdagingen op te pakken en collega’s te boeien en te binden. Wat opvalt is dat het vertrouwen in de RUD Drenthe groeit, de gemeenten en provincie betrokkenheid bij de programmering waarderen en dat er goede vooruitgang wordt geboekt in de ketensamenwerking. Als voorbeelden worden de informatie- uitwisseling en de strafrechtketen genoemd. Ook is er verbetering in de planning & control cyclus (P&C cyclus -verantwoordingsrapportages en planning).
Maar er zijn ook aanbevelingen. Zo mist de visitatiecommissie de directe verbinding met de missie en visie. Dat kan worden verbeterd door een meerjarig strategische visie op te stellen met concrete doelstellingen, waarbij de focus wordt gelegd op maatschappelijke impact. Innovatie en ontwikkeling staan hierbij centraal zodat op een juiste manier doelen en resultaten kunnen worden geformuleerd. Dit helpt ook in het constructieve gesprek over de financiën en strategie van de organisatie.
De relatie met de gemeenten en de provincie kan nog verder worden verbeterd. Daarbij is de positie en rol van het relatiemanagement van belang, het gesprek met gemeenten en provincie, transparantie van de documenten binnen de P&C cyclus en duidelijke taken en de rollen. Daarnaast vindt de visitatiecommissie dat de RUD Drenthe meer proactief mag zijn.
Het toezicht in de provincie Drenthe vindt risicogericht plaats op basis van één regionaal vastgestelde risicomatrix. Uitkomsten worden vertaald naar één uniform regionaal uitvoeringsprogramma. Ondanks de onderbouwing van de risicoanalyse blijkt toch dat er veel bedrijven niet zijn of nog niet zijn bezocht. De commissie vindt dit een risico en beveelt de RUD Drenthe aan om onderzoek te doen naar deze bedrijven.
Tot slot zijn er nog aanbevelingen over het vaststellen van documenten, het geven van inzicht in de kwaliteitscriteria en het vergroten van de effecten door uniformering. Voor dat laatste geldt ook dat voor de uniforme mandaten (in Drenthe wel goed geregeld) de bijbehorende randvoorwaarden voor uitvoering duidelijker mogen worden vastgesteld (toegang gemeentelijke archieven, zelfstandig handelen bij spoed en meldingen).
Naar aanleiding van het visitatierapport wordt nu een verbetervoorstel geschreven met concrete optimalisatie-acties. Over twee jaar vindt er weer een visitatie plaats. Deze zal zich dan voornamelijk richten op deze verbeteracties en de opvolging daarvan.